Caetlaverock Castle - Motorrit Schotland mei 2011

 

Handige links:

Interessante plaatsen op de route:

 

Route: Newcastle - Dunfirmline
Newcastle
Jedburgh
Kelso
Melrose
Peebles
Edinburgh
Dunfirmline

Route: Dunfirmline - Callander
Kirkcaldy
St Andrews
Crieff
The Trossachs
Callander

Route: Callander - Helensburg
Tarbet
Luss
Loch Lomond
Helensburg

Route: Helensburg - Newton Stuart
Kilmarnock
Ayr
Culzean Castle
Burns Heritage Trail
New Galloway
Newton Stuart

Route: Newton Stuart - Galashiels
Castle Douglas
Caetlaverock Castle
Sweethart Abbey
Dumfries
Selkirk
Galashiels

Route: Galashiels - Newcastle
Carlisle
Hadrian's Wall
Newcastle

 


B&B guesthouses:

 

Dag 1: Auld Mill House Hotel
Waardering overige hotels: >> klik hier. >> B&B zoeken

 


Links:

 

cursus fotograferen
sneeuwfiets
snowbike
reisverslag Sumatra
reisverslag Bali
reisverslag Schotland
koeien schilderen
legionellapreventie
Afrastering
Draadmatten
Dierenhandel
Kippenhok kopen
Verlichting
Fulfilment
Zoekmachine marketing

 

  


 

Rond 950 had de heer van Nithsdale een fort gebouwd vlakbij de locatie van het huidige kasteel. In 1220 kwam het gebied in handen van John Maxwell, die het kreeg als geschenk van Alexander II van Schotland. John Maxwell bouwde op de locatie van het fort het eerste kasteel. Deze locatie bleek echter ongeschikt; het gebied was te drassig, waardoor het kasteel niet verder uit te breiden was en bovendien waren er ook overstromingen.
Rond 1270 week men daarom uit naar de huidige locatie voor een nieuw kasteel, tweehonderd meter verderop. John Maxwell, was inmiddels opgevolgd door zijn neef Herbert Maxwell. Deze Herbert Maxwell, was één van de edelen die betrokken was bij de keuze van de opvolger van Margaretha, Jonkvrouw van Noorwegen. Dit werd John Balliol. In 1296 trok Edward I van Engeland Schotland binnen, waarbij Caerlaverock, strategisch in het grensgebied gelegen, kort erop ook betrokken raakte in de oorlog.
De noordzijde van Caerlaverock Castle, met het poortgebouw vooraan en Murdoch's Tower aan de rechterzijdeIn 1300 begon de belegering door de Engelsen. Een nauwkeurig verslag van de belegering, opgeschreven door een heraut in het Engelse leger, is bewaard gebleven. Het Engelse leger bestond uit 87 ridders en 3.000 soldaten. Herbert Maxwell verbleef op dat moment niet in Caerlaverock Castle en de verdediging viel daardoor in handen van Robert de Cunningham. Er waren slechts 60 soldaten in het kasteel aanwezig. Twee dagen nadat de belegeringsmachines gearriveerd waren, gaven de soldaten van Caerlaverock Castle zich over. Het kasteel bleef in handen van de Maxwells, die trouw zwoeren aan de Engelsen.
In 1312 sloot Eustace Maxwell zich weer aan bij Schotland. Na het weerstaan van een belegering door de Engelsen, kreeg hij van Robert I van Schotland de opdracht het kasteel te verlaten en te verwoesten. Dit om te voorkomen dat het een bruikbaar kasteel in handen van de Engelsen zou worden. In 1332 betrok Eustace Maxwell het kasteel opnieuw en repareerde het. Rond 1356 werd het kasteel wederom verwoest, waarbij rond 1370 weer begonnen werd met de wederopbouw.
In 1542 verbleef Jacobus V van Schotland in het kasteel, vooraf aan de Slag bij Solway Moss. De Schotten werden verslagen in die slag en Robert Maxwell werd gevangengenomen. Het kasteel viel gedurende een jaar weer in handen van de Engelsen.
In 1603 werd Jacobus VI van Schotland ook koning van Engeland, onder de naam Jacobus I. De katholieke Robert Maxwell was een trouw volgeling van de koning. In 1640 ontstond een opstand onder vele Schotten. De opstandelingen belegerden Caerlaverock Castle gedurende twaalf weken, waarna Robert Maxwell zich overgaf. Het kasteel werd verlaten en verloor zijn nut.
De fundamenten van het oude kasteelHet kasteel heeft een bijzondere bouw; de plattegrond heeft de vorm van een driehoek, met het poortgebouw in de noordelijke hoekpunt. Het kasteel wordt omgeven door een gracht.
Het poortgebouw bestaat uit twee torens, met daartussen de ingang. Hiervoor bevond zich een ophaalbrug, tegenwoordig een vaste brug.
De vleugel aan de oostelijke zijde wordt ook wel Nithsdale Lodgings genoemd, aangezien de bouwer, Robert Maxwell, de eerste graaf van Nithsdale was. De bouw was in 1634 compleet. Deze vleugel heeft grote ramen en gedetailleerd beeldhouwwerk boven de ramen.
De westelijke vleugel stamt voor een deel nog uit de dertiende eeuw. Het grootste gedeelte is echter van rondom 1450. Aan weerszijden van de zuidelijke vleugel stonden twee torens, waarvan de oostelijke bijna geheel verwoest is. Ook de zuidvleugel zelf is bijna geheel verwoest. Vermoedelijk kort na de overgave van het kasteel in 1640. De westelijke toren wordt de Murdoch's Tower genoemd. In deze toren zou volgens de overlevering, hertog Murdoch van Albany, neef van Jacobus I van Schotland, gevangen hebben gezeten in 1425. Murdoch werd op 25 mei 1425 te Stirling geëxecuteerd.

Klik hier >> Voor meer info over Caetlaverock Castle.

Caerlaverock Castle


 

 

 

Schotland:


 


Routes:


» 16-05-2011 Waddinxveen - IJmuiden 60 km

» 17-05-2011 Newcastle - Dunfirmline 232 km

» 18-05-2011 Dunfirmline - Callander 187 km

» 19-05-2011 Callander - Helensburg 160 km

» 20-05-2011 Helensburg - Newton Stuart 172 km

» 21-05-2011 Newton Stuart - Galashiels 198 km

» 22-05-2011 Galashiels - Newcastle 184 km

» 23-05-2011 IJmuiden - Waddinxveen 60 km


Districten in Schotland


get a life award


 © 2011 • zoekmachine marketing - Roswebdesign BV - sitemap

-

info@reisverslag-schotland.nl